Select Page

In relation to radiation effects, MLD stands for: Median Lethal Dose

Dec 10, 2024

  1. In relation to radiation effects, MLD stands for:
    • Answer: Median Lethal Dose
  2. The MLD for humans is the radiation dose:
    • Answer: That can cause 50% of exposed individuals to die
  3. The MLD for humans is __________ rems whole-body exposure within a 24-hour period:
    • Answer: 400 rems
  4. Portable instruments used to monitor radiation areas are called:
    • Answer: Survey meters
  5. Devices attached to the clothing of people working in radiation areas for measurement of radiation are called:
    • Answer: Personal monitoring devices
  6. Radiation measuring devices operate on the principle of ionization:
    • Answer: True
  7. Two types of personal monitoring devices are:
    • Answer: Film badges, dosimeters
  8. Two types of survey meters are:
    • Answer: Ion chamber, Geiger-Mueller
  9. Personal monitoring devices provide cumulative readings of radiation exposure:
    • Answer: True
  10. Survey meters provide:
    • Answer: Radiation exposure rate readings
  11. Pocket dosimeters depend upon a ___________ for their indication:
    • Answer: Quartz fiber electroscope
  12. The normal operating range of a pocket dosimeter is:
    • Answer: 0 to 200 mR
  13. The film badge operates on the principle that __________ exposes film:
    • Answer: Ionizing radiation
  14. Which statement about film badges is true?
    • Answer: It has the advantage of providing a permanent record
  15. When wearing a pocket dosimeter, there is no need to wear a film badge at the same time:
    • Answer: False
  16. How many electrodes does the ionization chamber survey meter have?
    • Answer: 2
  17. When ionizing radiation enters the ion chamber of an ionization chamber survey meter, positive ions flow to the negative electrodes and negative ions flow to the positive electrodes:
    • Answer: True
  18. The Geiger-Mueller counter uses the G-M tube to:
    • Answer: Amplify the effects of the radiation entering the tube
  19. When reading low levels of radiation, the __________ is more effective:
    • Answer: G-M
  20. In most radiographic operations, the ion chamber survey meter is more desirable than the G-M counter:
    • Answer: True
  21. The standard dose rate of a radioisotope is expressed in:
    • Answer: Roentgens per hour per curie at a distance of one foot
  22. The intensity at one foot from a 10-curie source of Ir-192 is 59 R/hr. The standard dose rate for one curie at one foot for Ir-192 is:
    • Answer: 5.2 R/hr/curie
  23. The standard dose rate at one foot for Co-60 is 14.5 R/hr/curie. What is the intensity at one foot for a 7-curie source of Co-60?
    • Answer: 100.5 R/hr
  24. The three basic means of providing personnel protection from radiation are:
    • Answer: Time, Distance, Shielding
  25. A person receives 3 mR/hr at a certain distance from a radiation source. What would be their exposure if they remained at the same distance for 3 hours?
    • Answer: 9 mR/hr
  26. Materials used in shielding radiation are most effective when they:
    • Answer: Are dense materials
  27. List concrete, lead, and steel in order of their effectiveness in providing shielding against radiation:
    • Answer: Lead, Steel, Concrete
  28. The two most commonly used shielding materials are:
    • Answer: Concrete and lead
  29. The thickness of the material that stops one-half of the radiation penetrating is called:
    • Answer: H.V.L (Half-Value Layer)
  30. The thickness of material that stops nine-tenths of the radiation penetrating is called:
    • Answer: Tenth Value Layer

Median Lethal Dose (MLD)

Don't use plagiarized sources. Get Your Custom Essay on
In relation to radiation effects, MLD stands for: Median Lethal Dose
Just from $13/Page
Order Essay

Recent Posts